Mustig chiligryta med chorizo
6 personer
Ingredienser:
600 g nötkött
1 medelstor gul lök
3 vitlöksklyftor, i halvor
3 medelstarka chilifrukter
1 msk mald chilipeppar
1 msk mald koriander
1/2 msk mald spiskummin
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk oregano
1/2 tesked socker
2 lagerblad
3 dl tomatkross
1 morot, grovskuren
1 kanelstång, ca 5 cm
1 msk tomatpuré
150g chorizokorv, grovhackad
1 burk avrunna kidneybönor
1/2 dl majskorn
2 potatisar
1 msk mörk choklad
Gör så här :
Lägg i en stor gryta: 600g nötkött, i stora bitar. Salta och peppra lätt och fyll på med vatten tills vattennivån är ca 2 cm över köttet. Koka upp. Skumma av.
Lägg i: 1 grovhackad medelstor gul lök, 3 grovhackade vitlöksklyftor, i halvor 3 medelstarka chilifrukter grovhackas, 1 grovt hackad morot, samtliga kryddas hälls i. Sjud på svag värme under lock i minst 2 timmar tills köttet är ordentligt mört. Fyll på med vatten om det behövs efter halva tiden. Lägg i tärnad potatis. och låt koka tills dom är klara.
Lägg i: Stekt 150g chorizokorv, grovhackad 1 burk avrunna kidneybönor ½ dl majskorn Låt sjuda ytterligare en stund. Rör om då och då. Lägg i 1 msk mörk choklad, finhackad ½ tsk liquid smoke (är ett flytande koncentrat som ger röksmak, kan uteslutas) Rör om. Smaka av med salt och peppar.
Servera med: Riven cheddarost, grekisk yoghurt eller matlagningsyoughurt, kokt ris.
Mums mums...den grytan får du gärna bjuda på....Låter huuuuur gott som helst.Kramar dig//Sari